Mensen die werken in bijvoorbeeld interieur design, houtbewerking of andere creatieve uitingen van vakmanschap beginnen vaak hun carrière met de nodige opleidingen. Dit is echter niet altijd het geval. Sommigen van ons beginnen daarentegen als hobbyisten die in de vrije tijd graag mooie dingen maken en dan uiteindelijk professioneel worden. Dit is natuurlijk een iets andere weg, maar het is wel degelijk een hele goede manier om toch een professioneel vakman te worden. Daarom bespreken we vandaag de weg van hobbyist naar professioneel (en creatief) vakman.
Beginnen als hobby
Wanneer je een vakmanschap begint te leren als hobby, dan heb je waarschijnlijk van origine al een passie voor de ambacht. De voorliefde en interesse erin is zo groot dat je graag naast jouw normale baan toch dit vakmanschap wilt uitoefenen. Een goed voorbeeld hiervan is houtbewerking en het maken van meubels gaan doen als hobby. Doorgaans is een vakmanschap beginnen als hobby een goede manier om de kneepjes van het vak te leren. Je hoeft je namelijk niet direct zorgen te maken over zaken zoals omzet en klanten werven. Nee, je kunt je volledig concentreren op het leren van de nodige vaardigheden.
Daar komt nog eens bij dat je op deze manier ook veel kosten bespaart op de opleiding. Je leert het immers zelf. Tegenwoordig is het heel goed mogelijk om via internet jezelf veel vaardigheden aan te leren. Dat geldt onder andere voor houtbewerking. Natuurlijk zal jouw leerweg misschien iets langer zijn, maar over het algemeen voel je op deze manier wel een stuk minder druk.
De stap naar professioneel
Wanneer je een paar jaar als hobbyist jouw gekozen vak hebt geleerd, dan kan het aantrekkelijk zijn om de volgende stap te zetten: je wilt professioneel vakman worden. Je hebt natuurlijk een ontzettende passie voor het vakmanschap, maar tegelijkertijd moet je je wel realiseren dat er een hoop nieuwe dingen bij komen kijken als je hiervoor gaat. Zo moet je ten eerste klanten gaan werven, wil je omzet gaan draaien én moet je jouw administratie bijhouden om maar een paar dingen te noemen.
Daarom kan het een goed idee zijn om als tussenstap jouw vakmanschap uit te oefenen als extra inkomen. Wanneer je meubels maakt, dan kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk vrienden of familie als eerste klanten krijgen. Op deze manier behoud je nog jouw oude baan, maar verdien je al een zakcentje bij met jouw hobby. Het mooie hiervan is dat jij je direct als ZZP’er kunt registreren. Vervolgens kun je eenvoudig uitgaven die je doet aangeven bij de Belastingdienst als bedrijfsuitgaven. Hierdoor kun je bijvoorbeeld elektrisch gereedschap kopen en dit afschrijven. Daarnaast is gereedschap kopen of huren een mooie bedrijfsinvestering die je tevens kunt afschrijven wanneer je eenmaal genoeg verdient.
Uiteraard zijn er nog wat haken en ogen waar je op moet letten zodra je eenmaal de stap van hobbyist naar professional zet. Met wat gezond verstand en een duidelijk bedrijfsplan gaat het je vast en zeker lukken! Een laatste tip: wees vooral niet te ongeduldig.